Ambulancepersoneel: onze ambulances kunnen een aanslag niet aan

Ambulancepersoneel is bezorgd omdat ambulances bij een eventuele aanslag niet optimaal zijn voorbereid. Dat melden vakbonden FNV en CNV Ambulancezorg aan BNR.

Fred Seifert van FNV Ambulancezorg vertelt aan BNR: ,,Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen, dus: helmen, veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen in de uitoefening van je werk voordat je je werk kunt doen.”

Hulpverlening bij bijvoorbeeld explosies is van een heel andere aard dan bijvoorbeeld een verkeersongeluk. ,,De verwondingen van slachtoffers van een explosie vereisen kennis die niet alle individuele hulpverleners op dit moment hebben”, aldus Marck Haerkens, oud-militair en chirurg.

Regionaal

Op hoofdlijnen zijn er afspraken gemaakt, maar in de uitwerking zou nog veel onduidelijk zijn. Dat zou onder meer komen doordat de ambulancezorg in Nederland op regionaal niveau is geregeld.

De meeste terreurmaatregelen worden daarom ook op regionaal niveau genomen, wat volgens FNV Ambulancezorg onduidelijkheid schept. ,,Je kunt ertegenaan lopen dat twee regio’s verschillende inzetten en coördinatie hebben. Dat moet je niet hebben bij een terreurdaad.”

Op schema

Ambulancezorg Nederland wijst er bij BNR op dat er niet zo lang geleden landelijke afspraken zijn gemaakt over hoe om te gaan met terreur. Er wordt volgens hen gewerkt aan de uitvoering op detailniveau.

,,Bij mijn weten wordt er elke week nu een cursus gedraaid, maar de capaciteit is beperkt”, vertelt Albert van Eldik van beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg aan BNR. ,,Daar gaan 25 mensen heen per keer, dus het kan wel even duren voordat iedereen geweest is.”

Bron: AD/ANP/Judie Jaspers