EU-commissaris wil miljarden voor cyberveiligheid

Vanwege de sterke toename van cyberaanvallen zijn de lidstaten van de Europese Unie verplicht om meer te gaan investeren in cyberveiligheid. Dat zegt de eurocommissaris voor digitale zaken Andrus Ansip in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Volgens de EU-commissaris heeft Europa een veel te grote achterstand op de Verenigde Staten waar dit jaar 19 miljard dollar aan cyberveiligheid wordt uitgegeven. In Europa gaat het om 1,8 miljard dollar per jaar. Naast geld vindt Ansip dat ook een betere samenwerking nodig is tussen de EU-lidstaten. “Geen enkele lidstaat kan het alleen doen.” Daarom presenteert hij vandaag samen met commissaris Mariya Gabriel een plan om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Dat zal niet eenvoudig zijn, omdat het ook de nationale veiligheid van de individuele lidstaten betreft.

Noodfonds

Er wordt overigens al bescheiden schaal samengewerkt. Dat gebeurde onder andere bij bestrijding van de gijzelsoftware Wannacry. Onder andere het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), wisselde toen informatie uit met vergelijkbare organisaties in andere landen. Het nieuwe plan van Ansip is echter bedoeld om gezamenlijk een grootschalige aanval te kunnen coördineren. Ook wil de Eurocommissaris een noodfonds dat lidstaten helpt als zij het slachtoffer zijn geworden van zo’n aanval. Ansip vergelijkt dit met de hulp die bij natuurrampen wordt gegeven. Een grootschalige cyberaanval zou tot nog meer schade kunnen leiden. Nu al wordt de totale schade door cybercrime wereldwijd geraamd op 265 miljard euro.

Bron: Beveiligingsnieuws