Digitale revolutie bij politie: ‘We moeten’

NIJMEGEN – De politie staat voor een digitale revolutie. Agenten moeten niet alleen hun werk tonen op sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. Online moet actief met de burger worden gecommuniceerd. Dat zegt Oscar Dros, sinds 1 oktober de nieuwste hoogste politiebaas in Oost-Nederland.

De politiechef van de eenheid Oost-Nederland volgt daarom met grote interesse een webcareproject van de politie in Twente. ,,Dankzij dit webcare-team is de politie in Twente via de sociale media 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Ze zijn echt interactief. Die kant gaan we ook op. De wijkagent laat zien wat er in zijn wijk gebeurt, maar de politieteams zullen straks virtueel benaderbaar moeten zijn. Die digitale omslag roept intern veel vragen op. Hoe gaan we dat als politie goed organiseren, zodat we meldingen niet gaan missen.’’

Volgdienst

Vandaag houden alle 27 politieteams in Oost-Nederland een volgdienst, waarbij de agenten live online zijn te volgen. Dat gebeurt via Facebook. Het is voor het eerst dat een politie-eenheid zo’n grote, gezamenlijke volgdienst organiseert.

Desondanks blijft de telefoon voorlopig het belangrijkste communicatiemiddel, zegt Dros. Voornamelijk het alarmnummer 112, daarnaast de servicecentra via 0900-8844 (Geen spoed, wel politie).

Kritiek

Dros is landelijk portefeuillehouder voor dienstverlening van de nationale politie en verantwoordelijk voor de servicecentra. Die kregen kritiek. Waar de noodoproepen via 112 in de meldkamer komen, bleek de politie voor andere meldingen telefonisch slecht bereikbaar. De servicecentra kampten met onderbezetting en hoge werkdruk.

,,Het werk in de servicecentra is wezenlijk veranderd’’, zegt Dros. ,,Men verbond eerst door. Nu handelen ze zelf de melding af. Ze doen dus politiewerk, maar van achter de telefoon. Daardoor komen ze in aanraking met zaken waarmee de collega’s op straat ook te maken krijgen: verwarde personen, mensen die op punt staan zelfmoord te plegen. Dat werk stelt andere eisen. Ik heb meegedraaid. Het is pittig werk.’’

Misdadigers

Niet alleen de politie, ook misdadigers opereren steeds digitaal. Ze vergrendelen computers en eisen losgeld of breken digitaal in om bankgegevens te ontfutselen. De bestrijding van cybercrime zal steeds meer aandacht en prioriteit vragen, zegt politiechef Dros.

Bron: De Gelderlander