‘Europese samenwerking nodig tegen Hollywoodgeweld in Nederland’

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie pleit voor een betere Europese samenwerking om drugshandel effectief te kunnen bestrijden. Ook minister Ferd Grapperhaus maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de misdaad. Hij stelt dat Nederland geconfronteerd wordt met geweld ‘dat we alleen uit Hollywoodfilms kennen’. Het Openbaar Ministerie wil hogere straffen voor drugsbendes.

Dat zeiden Akerboom en minister Grapperhaus tijdens een internationale politietop in Rotterdam. Politie en bedrijven moeten zich wat Akerboom betreft samen inzetten om drugsmisdaad te bestrijden. Akerboom doelt dan bijvoorbeeld op postbedrijven die de door hen geleverde postpakketjes beter moeten controleren.

De politie moet wat Akerboom betreft ook de banden met het buitenland aanhalen, omdat drugshandel nu eenmaal niet stopt bij de grens. De korpschef maakt zich verder zorgen over de acceptatie van harddrugs in Nederland. Hij ziet jonge gebruikers die doordeweeks bezig zijn met gezonde dingen als yoga en fitness, maar in het weekend cocaïne en pillen gebruiken. Daarmee dragen ze volgens Akerboom bij aan het gewelddadige systeem van de drugshandel.

Hollywoodfilms

Ook minister Grapperhaus van Justitie ziet een trend. ,,Nederland maakt kennis met geweld dat we kennen uit Hollywoodfilms. De moord op een broer van een kroongetuige was een nieuw dieptepunt.”
De minister stelt vast dat er jaarlijks drie miljard euro omgaat in de Nederlandse drugshandel. De politie is slechts in  staat om tien procent van die handel op te sporen.

Topman Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie pleit voor hogere straffen als er sprake is van ‘ondermijnende criminaliteit’. Van der Burg zei dat aanklagers vaker de maximale straffen – van twaalf tot zestien jaar – zullen gaan eisen als verdachten in georganiseerd verband grote partijen drugs verhandelen. Ook pleitte hij voor een verruiming van de regeling om afspraken te maken met criminele getuigen en de getuigenbescherming optimaal in te zetten. Dat kan volgens hem drugscriminelen helpen uit het criminele milieu te stappen.

Bron: AD / Chris Klom & Jeroen Voskuil