Politie kan vraag naar inzet van drones niet aan

De politie kan de verzoeken om inzet van drones bij calamiteiten niet aan. ,,Dagelijks is een droneteam op pad.”

,,We kunnen niet aan alle aanvragen voldoen”, zegt Ed Kraszewski van de landelijke politiedienst. De politie heeft vijf drones met camera’s en vijftien dronevliegers tot haar beschikking.

De opgeleide agenten worden ingezet in een team van drie personen. Eén stuurt de drone, de tweede bedient de camera en de derde houdt de veiligheid in de gaten.

Proef

De politie is vorig najaar een proef gestart met de inzet van drones. ,,We zetten ze vooral in om overzichtsbeelden te maken bij forensische opsporing en bij ernstige verkeersongevallen”, zegt Kraszewski.

Het experiment is in het district Oost-Nederland, maar ook elders in het land zet de politie het droneteam uit Apeldoorn in.

Zo zijn in het Noorden drones gebruikt bij de grote brand bij Virol in Winschoten en bij de schietpartij bij café Groothuis in Emmen vorige maand.

Gasexplosie

Ook bij de grote gasexplosie in Veendam vorig jaar zette de politie een camera in de lucht in. ,,De ervaringen zijn goed, we staan pas aan het begin.”

De politie wil het experiment voortzetten in de andere districten. Of dat in het Noorden gaat gebeuren is nog niet zeker. Kraszewski: ,,We moeten de proef nog evalueren. We bekijken wat goed is gegaan en wat beter kan. Daarna kijken we waar we het project gaan uitrollen.”

Het Noorden leent zich net als het Oosten wel voor. In deze regio is zowel landelijk als stedelijk gebied voor handen. Dan zullen er meer dronevliegers opgeleid moeten worden. ,,Een opleiding duurt ongeveer vijf maanden.”

Niet boven publiek

Er gelden strenge regels voor de inzet van drones omdat ze bedrijfsmatig worden ingezet . ,,We mogen niet boven publiek vliegen en alleen boven een gebied dat onder controle is. Zoals de plaats van een ernstig delict of bij een ernstig ongeval, maar niet bij vermissingen bijvoorbeeld.”

,,En dan moet het weer ook goed zijn. Als het hard waait kan een drone niet de lucht in”, legt Kraszewski uit.

De politie overweegt de drones ook te gebruiken bij grote evenementen om publieksstromen in de gaten te houden. ,,Denk aan de verkeersstromen bij de Zwarte Cross en de aan- en afvoer tijdens de TT in Assen.”

Koningsdag

Koningsdag in Groningen wordt een probleem, meent Kraszewski. ,,Dan heb je te maken met een binnenstad en moet je boven een grote groep mensen vliegen.”

Behalve de politie maakt ook de brandweer gebruik van drones. Zo kan die bij een grote brand sneller een goed overzicht van de situatie krijgen en het vuur beter bestrijden.

Ook zijn er experimenten gaande om medicijnen met drones naar de Waddeneilanden over te brengen.

Bron: DVHN/Willem Dekker