Politie vaker beschikking over camerabeelden

Per dag melden 150 particulieren en bedrijven hun bewakingscamera’s aan bij de politie. De beelden komen in in een database waar inmiddels 160.000 camera’s in staan. Privacy-organisaties maken zich zorgen en vinden dat het systeem is doorgeslagen. In de toekomst zou de politie mogelijk live mee kunnen kijken, nu gebeurt dat nog niet, aldus de politie.

Camera in beeld

De politie gebruikt al langer bewakingsbeelden, maar voorheen konden deze alleen door middel van een procedure worden gevorderd. Met het project ‘Camera in Beeld’ kan de politie zien waar camera’s hangen die mogelijk beelden hebben gemaakt van een misdrijf. EenVandaag spreekt projecteleider Bart Willemsen van de Nationale politie.

Willemsen legt uit: “De beelden kunnen vervolgens snel worden opgevraagd en bekeken. De politie gebruikt de databank niet om live mee te kijken met de camera’s. Na een incident moet de politie contact opnemen met de eigenaar van de betreffende camera.”

Vincent Böhre van Privacy First maakt zich wél zorgen over deze nieuwe techniek: “Omdat de koppeling van systemen zoals camera’s de privacy zwaar gaat aantasten. Nu vraagt de politie achteraf beelden op. Maar als ze live meekijken dan komen we terecht in een politiestaat.” 

Bron: 1V / Herman Zaalberg