Senaat VS akkoord met ban op Kaspersky-software binnen overheid

De Amerikaanse senaat is akkoord met een initiatief om Kaspersky-software niet langer te gebruiken binnen de overheid.  Afgelopen week zei het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid al niet langer software van Kaspersky te willen gebruiken.

Het Kaspersky-verbod was ingediend als amendement bij de National Defense Authorization Act, waarbinnen het budget voor defensie wordt bepaald. Met dit voorstel heeft de senaat formeel ingestemd. De programma’s van Kaspersky werden in juli al van een lijst aanbevolen overheidssoftware gehaald.

Het ministerie is bang dat Kaspersky banden heeft met de Russische overheid. Dat zou betekenen dat software mogelijk voor spionage misbruikt kan worden.

Kaspersky

“Gezien het feit dat Kaspersky Lab geen ongepaste banden heeft met welke overheid dan ook, is het cybersecuritybedrijf enerzijds teleurgesteld over de beslissing van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid”, aldus een woordvoerder namens Kaspersky tegenover NU.nl.

Het bedrijf benadrukt dat 85 procent van de omzet afkomstig is uit andere landen dan Rusland. Het besluit van de senaat zou zijn gebaseerd op “valse beschuldigingen en onjuiste aannames”.

Bron: NU.nl