Trump blokkeert Chinese aankoop chipmaker om nationale veiligheid

Omwille van de nationale veiligheid komt de Amerikaanse chipmaker Lattice Semiconductor Corp LSCC niet in Chinese handen. Het bedrijf zou door private-equityfirma Canyon Bridge worden gekocht, een partij die wordt gesteund door een Chinees staatsbedrijf, maar daar steekt Trump een stokje voor. Hierdoor kunnen ook andere Chinese overnames in gevaar komen, zo meldt Bloomberg woensdag.

Dat de overname van $1,3 mrd niet doorgaat, komt volgens het Witte Huis door ‘de rol van de Chinese regering in het steunen van deze transactie, het belang van de integriteit van de leveringsketen van halfgeleiders en het gebruik van producten van Lattice door de Amerikaanse overheid’.

Chipindustrie

De Amerikanen verzetten zich al langer tegen pogingen van China om meer grip te krijgen op de chipindustrie door Amerikaanse technologie op te kopen. Daarmee wil de Aziatische grootmacht minder afhankelijk worden van import. De regering-Trump is bezorgd dat Chinese bedrijven daarmee toegang krijgen tot de meest moderne technologie, die voor commerciële en militaire doeleinden gebruikt kan worden.

De Amerikaanse president heeft het recht om een overname per decreet te blokkeren. Dat volgt in de regel op het advies van een overnamecommissie met leden van de ministeries van financiën, buitenlandse zaken, binnenlandse veiligheid en defensie.

Doorzetten

Meestal zorgt een negatief advies ervoor dat partijen de overname zelf afblazen, maar Lattice en Canyon kozen er toch voor om door te zetten. In de afgelopen 27 jaar gebeurde dat nog maar vier keer. Iedere keer werd de overname ook door de president geblokkeerd.

Er staat nog een aantal andere overnames van Amerikaanse bedrijven door Chinese partijen op de rol. Zo moeten de toezichthouders nog instemmen met de koop van MoneyGram door Alibaba-eigenaar Jack Ma. Ook de overname van Skybridge Capital door het Chinese HNA moet nog worden goedgekeurd.

Bron: FD