CUIJK/ BOXMEER – De brandweer in Noordoost-Brabant krijgt steeds meer problemen om de taken uit te voeren. Toezicht houden op gevaarlijke bedrijven gaat al niet meer. Ook is er minder tijd om vrijwilligers te betrekken bij ontwikkelingen. Gevolg daarvan is dat vrijwilligers onverschillig worden.
Er is ruim 2,6 miljoen euro nodig om acute knelpunten bij de brandweer in de Veiligheidsregio Brabant-Noord aan te pakken. Dat schrijft Paul Verlaan, directeur van de regionale brandweer, in een brief aan de gemeenten. De brandweer is ‘bedrijfskundig onvolwassen en niet in staat in te spelen op ontwikkelingen’.
Behalve toezicht houden bij de meest gevaarlijke bedrijven en het bij het werk betrekken van vrijwilligers, lukt het niet altijd om brandweerlieden veilig te laten werken. Verlaan in zijn brief: ‘Giftige stoffen komen niet alleen via de luchtwegen, maar ook via de huid binnen. Er moet een enorme inspanning gedaan worden om brandweerlieden veilig te laten werken. Maar de brandweer beschikt over te weinig geld en mensen om de aanpassingen die er nodig zijn uit te voeren.’
‘We voeren onze basistaken op een goedkope wijze uit. Omdat de focus ligt op het uitvoeren van ons dagelijks werk, hebben we niet de mensen om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen’, aldus Verlaan.
Meer betalen
De zeventien gemeenten, die samen de regionale brandweer vormen, gaan ruim 4 euro per inwoner meer betalen. Voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk komt dat neer op bijna 360.000 euro. Voor Boxmeer, de grootste gemeente, is dat 116.500 euro. Mill en Sint Hubert moet als kleinste gemeente bijna 44.000 extra ophoesten. Het totaal bedrag dat Boxmeer straks aan de Veiligheidsregio bijdraagt, is 1,6 miljoen euro. Bij elkaar betalen de vijf gemeenten in de regio straks ruim 5 miljoen euro.
‘Ik ben geschrokken van de situatie. Zonder investering is de basisveiligheid in het geding’, schrijft de Bossche burgemeester Jack Mikkers, in zijn rol van voorzitter van de veiligheidsregio, in een alarmerende brief aan zeventien deelnemende regiogemeenten.
Al langer zorgen
Anderhalf jaar geleden maakte de regionaal commandant van de brandweer al duidelijk dat hij bezorgd was over de toekomst van zijn organisatie. Afgesproken werd toen dat de brandweer zelf moest proberen om het tij te keren.
In opdracht van het bestuur van de veiligheidsregio is een begin gemaakt om de om de belangrijkste knelpunten op te lossen. Volgens Mikkers lukt dat dit jaar nog met de reserves die er zijn. ‘Maar we zakken volgend jaar door de bodem zonder extra geld.’