De Chinese politie test een nieuw soort veiligheidscamera uit. Via een speciale bril screenen agenten nummerplaten en automobilisten, die realtime door een database van verdachten worden gehaald. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke burger binnen drie seconden te identificeren.
Agenten die via een speciale bril contact kunnen maken met een computer en meteen ‘zien’ of ze met een verdacht persoon te maken hebben: het lijkt misschien een fragment uit een sf-film, maar in Peking wordt er al mee geëxperimenteerd. Agenten stonden de afgelopen dagen met zogeheten AI-brillen langs een van de snelwegen in Peking te posten.
De brillen maken via kunstmatige intelligentie (AI) verbinding met een database van verdachte figuren; bij een match zien de agenten een rood waarschuwingssignaal in hun bril. Deze nieuwe veiligheidsmethode werd afgelopen week getest tijdens het jaarlijkse Chinese Volkscongres in de Chinese hoofdstad.
Technologie
Helemaal nieuw is het niet. Het land zet al langer in op moderne technologie om de ‘staatsveiligheid’ te verhogen. Onder president Xi Jinping wil China de technologieën van artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data op een hoger plan brengen.
Het land telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. Het uiteindelijke streven zou zijn om elke burger binnen de drie seconden te kunnen identificeren.
Critici vrezen dat China een bewakingsstaat wordt, waarin dissidenten het nog harder dan te verduren krijgen. Volgens experts is dat een ernstige inbreuk op de privacy en mensenrechten.
Volgens de fabrikant van de AI-brillen, LLVision, hoeven de burgers zich geen zorgen te maken. De overheid zou de brillen alleen inzetten voor ‘nobele doeleinden’, zoals het vatten van verdachten en voortvluchtigen.
Privacy
In de provincie Xinjiang maakt de overheid nu al gebruik van gezichtsherkenningscamera’s. Bijna de helft van de bevolking daar zijn Oeigoeren, een moslimminderheid die gewantrouwd wordt.
Van de inwoners verzamelde de overheid, zonder hun medeweten, al persoonlijke gegevens als irisscans, vingerafdrukken en bloedtypes. In 2016 werd ook gestart met het aanleggen van een database van stemmen. Handig bij het afluisteren van telefoongesprekken.