112 altijd snel bereikbaar

De opzet van de 112-meldkamers gaat op de schop, zodat ze ook bij stroomstoringen of grote calamiteiten beter bereikbaar zijn. Elk incident moet via één van de tien meldkamers in Nederland kunnen worden afgehandeld.

Nu nog kunnen overbelaste of onbereikbare meldkamers telefoontjes alleen ‘doorsturen’ naar een meldkamer in een aangrenzende regio, maar dat moet straks desnoods naar meldkamers verderop in Nederland kunnen. Zo zijn er meer ‘uitwijkmogelijkheden’ tijdens ‘piekbelastingen’. Ook moet er dan beter informatie worden uitgewisseld tussen hulpdiensten in verschillende regio’s.

Ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Bruno Bruins (Zorg) hebben hiervoor een wetsvoorstel gemaakt, dat zij voor advies aan onder meer de hulpdiensten voorleggen.

Stroomstoring

Begin vorig jaar bleek tijdens een grote stroomstoring in Amsterdam dat het opnemen en doorschakelen van 112-oproepen naar en tussen de 21 verschillende regionale meldkamers moeizaam verloopt als veel mensen tegelijk naar het alarmnummer bellen.

Een enkele beller stond zelfs 21 minuten in de wacht, terwijl 369 noodtelefoontjes zelfs helemaal niet aankwamen, bleek achteraf uit onderzoek door de inspectie. Ook bij een eerdere stroomstoring, twee jaar eerder, ging het al mis.

Al sinds de reorganisatie van de politie tot één Nationale Politie waren er plannen om tot één meldkamer te komen, maar dat bleek technisch moeilijk en draaide uit op een (financieel) fiasco. Sinds 2013 liggen er daarom plannen om tot tien meldkamers te komen, die worden bestierd door de Nationale Politie.
Ook nu is er nog scepsis over of dit plan gaat werken. ,,De complexiteit om tot centraler meldkamers te komen is lang onderschat’’, zegt Rob den Besten, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie. ,,Niet alleen qua techniek, maar ook omdat er met ambulance, politie, brandweer en lokale bestuurders veel partijen bij betrokken zijn, zal nog moeten blijken of dit allemaal haalbaar is.’’

Toch zijn betrokken hoopvol, zegt ook Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP. ,,Dat meldkamers beter bereikbaar zullen zijn op piekmomenten of als er uitval is bij één van de meldkamers is iets dat zo goed mogelijk geregeld moet zijn. Nu is dat op beperkte schaal en dat kan dus echt verbeterd worden. Zeker bij een groot incident moet je er niet aan denken dat er sprake is van overbelasting die niet opgevangen kan worden.’’

Bron: AD.nl