De politie heeft naar eigen zeggen goede ervaringen opgedaan met het gebruik van tasers. Begin vorig jaar begon de politie in enkele regio’s met een proef om agenten op straat een stroomstootwapen mee te geven. Voor die tijd gebruikten alleen arrestatieteams het wapen.
Volgens de politieonderzoekers is de taser “van toegevoegde waarde”. De conclusies van het experiment staan in een rapport van de Politieacademie. De korpsleiding neemt voor het eind van het jaar een besluit of de taser in de toekomst breder ingezet gaat worden.
Sinds de start van het experiment, in februari vorig jaar, hebben agenten 343 keer een taser ingezet. Meestal bleef het bij dreigen. In 62 procent van de gevallen was dreigen overigens al voldoende. Meer dan zestig keer werd het wapen gebruikt door van afstand een soort stroomdraden af te vuren. 75 keer werd de taser rechtstreeks op het lichaam van iemand gedrukt.
De taser is een omstreden wapen. Over de precieze gezondheidsrisico’s zijn wetenschappers het niet eens, maar wel is duidelijk dat er meer risico’s bestaan voor mensen die drank of drugs hebben gebruikt, of gezondheidsklachten of -risico’s hebben.
Amnesty International vindt dat het wapen alleen in uitzonderlijke situaties door getrainde specialisten gebruikt zou moeten worden, en zeker niet door elke agent. De mensenrechtenorganisatie waarschuwde vorig jaar dat er doden kunnen vallen als het wapen niet goed wordt gebruikt of bij de verkeerde personen. Volgens Amnesty zijn in de Verenigde Staten intussen tientallen doden gevallen door de taser.