Nieuw communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 uitgesteld tot 2019

De invoering van C2000, een nieuw communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Hulpverleners zullen er op zijn vroegst volgend jaar mee aan de slag kunnen, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.

C2000 wordt in Nederland onder meer gebruikt door de politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee. Het systeem kampt al jarenlang met problemen. Eerder dit jaar werd bekend dat het systeem bij grote calamiteiten overbelast kan raken.

Het communicatienetwerk stamt uit 2004. Als gevolg van drie grote incidenten in 2009, waarbij de communicatie problemen ondervind, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken destijds een onderzoek naar C2000 uitvoeren.

Omdat de technische levensduur van het netwerk op zijn eind loopt, heeft het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie in 2012 de eerste stappen gezet om het netwerk te vernieuwen.

Nieuw C2000-systeem in fases

De verbetering van het communicatiesysteem liep al meerdere keren vertraging op. Daarom werd al besloten om het netwerk niet in één keer, maar gefaseerd te vernieuwen.

De drie onderdelen in het nieuwe systeem – het pagernetwerk, het spraaknetwerk en het radiobedieningssysteem – worden één voor één aangepakt.

Het pagernetwerk P2000 is in juni 2018 vernieuwd. De vernieuwing van het spraaknetwerk moest in het najaar van 2018 worden afgerond, maar dat zal niet worden gehaald, schrijft Grapperhaus. Hiermee loopt de ingebruikname van het hele systeem opnieuw vertraging op.

Bron: NU.nl