Blokhuis wil een landelijk meldnummer voor verwarde mensen instellen

Voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt komt er een landelijk meldnummer. Het nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten, die snel hulp moeten regelen.

‘Geweldige stap’

Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Welk nummer het gaat worden en wanneer het er is, is nog niet bekend.
“Dit is een geweldige stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand, maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen”, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam.

Nu komen er elke dag veel meldingen over verwarde mensen bij 112 binnen. Maar daarvoor is dit alarmnummer niet bedoeld.

Plan van aanpak gemeentes

Van alle gemeenten verwacht twee derde per 1 oktober een goed werkende aanpak te hebben voor mensen met verward gedrag. Maar een derde heeft dat dus nog niet, blijkt uit het eindrapport van het Schakelteam.

Daarin komt ook naar voren dat de ‘ketenpartners’ (cliënt- en familieorganisaties, woningcorporaties, politie en justitie en zorgorganisaties) nog veel verbeterpunten zien.

Passend vervoer

Zo moet er een blijvende regeling komen voor passend vervoer van verwarde mensen, de locaties waar ze worden beoordeeld en voor meld- en adviespunten die 24 uur per dag open zijn.

Het Schakelteam stopt op 1 oktober met zijn werkzaamheden. Het werd in 2016 in het leven geroepen om een brede aanpak op te zetten voor mensen die verward gedrag vertonen, ook als die strafbare feiten hebben gepleegd, gevaarlijk lijken, zorg mijden en geen eigen netwerk hebben.

Bron: RTLNieuws