Niels Obbink wordt interim-algemeen directeur FIOD

Niels Obbink start op 1 februari 2021 als interim-algemeen directeur Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij de Belastingdienst. Hij vervult deze functie als consultant van ABDTOPConsult.

Drs. N.S.T. (Niels) Obbink was vanuit ABDTOPConsult programmadirecteur-generaal COVID-19. Daarvoor vervulde hij de functie van hoofddirecteur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Financiën. Eerder was hij onder andere directeur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Economische Zaken en vervulde hij de functie van directeur Inlichtingen- en Opsporingsdienst bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Niels Obbink begon zijn loopbaan bij de Koninklijke Marine. Hij volgde de opleiding tot beroepsofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Als onderdeel van deze opleiding behaalde hij aansluitend een doctoraal Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Niels Obbink volgt waarnemend directeur Bert Langerak op bij de FIOD. Bert Langerak gaat met ingang van het nieuwe jaar aan de slag bij het MIT. Het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) bevat specialisten van verschillende eenheden, waaronder politie, FIOD en marechaussee, en werd afgelopen april opgericht. Het team zal komende jaren uitgroeien tot een organisatie van zo’n vierhonderd man, en is bedoeld om criminele netwerken te ontmantelen en hun kopstukken en handlangers aan te pakken.