Generaal Swillens gaat landmacht leiden

Op 8 maart aanstaande zal generaal-majoor Jan Swillens aantreden als Commandant Landstrijdkrachten, waarbij hij gelijktijdig wordt bevorderd tot luitenant-generaal. Hij neemt hiermee de positie over van generaal Martin Wijnen, die Defensie zal verlaten. Op dit moment, op 56-jarige leeftijd, bekleedt Swillens de functie van directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Swillens begon zijn carrière in 1985 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na zijn afstuderen bekleedde hij diverse functies, waaronder bij het Korps Commandotroepen, de pantserinfanterie en de luchtmobiele brigade.

Als landmachtgeneraal heeft Swillens tweemaal gediend in Afghanistan. In 2002 maakte hij deel uit van de eerste Nederlandse troepen in het land als commandant van een compagnie special forces. In 2008 keerde hij terug als leider van de Battle Group van de Task Force Uruzgan. Voor zijn buitengewone prestaties tijdens deze missie ontving hij op aanbeveling van zijn team de NATO Meritorious Service Medal.

Vanaf 2012 was hij de commandant van het Korps Commandotroepen, en vier jaar later werd hij het hoofd van de 43 Gemechaniseerde Brigade.

Sinds 13 juni 2019 bekleedt Swillens de functie van directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). In deze rol heeft hij de afgelopen jaren publiekelijk gewaarschuwd voor dreigingen vanuit China en Rusland, waarbij hij een aanzienlijke toename van cyberaanvallen op Nederland constateerde. Om de operationele capaciteit van de MIVD te vergroten, heeft hij gepleit voor dynamisch toezicht op diensten in plaats van statische controle vooraf.

Swillens heeft zowel de internationale samenwerking als de samenwerking met de AIVD aanzienlijk geïntensiveerd, wat heeft geleid tot een efficiënter en effectiever optreden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Onder zijn leiding is ook geïnvesteerd in de ondersteuning van de krijgsmacht, en heeft de MIVD een meer open karakter gekregen om zo de kennis en weerbaarheid van de samenleving te vergroten.

Bron: Defensie