Suzanne Hensels-van Straaten wordt nieuwe directeur SKC

Met ingang van 8 januari 2024 treedt Suzanne Hensels-van Straaten aan als directeur van het Strategisch Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het Strategisch Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit (SKC-OC) is opgericht begin 2021 en heeft als doel strategische dreigingsbeelden te ontwikkelen die richting geven aan de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

Criminaliteit ondermijnt onze samenleving met drugs, zware wapens, liquidaties en enorme sommen crimineel geld. Deze complexe, duistere vijand is alomtegenwoordig: actief in zowel de boven- als onderwereld, grensoverschrijdend en doordringend in alle facetten van beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties met onder meer rechercheurs, douanebeambten en andere opsporingsdiensten.

Alle betrokken partijen zetten zich volledig in vanuit hun expertise en beschikken over waardevolle kennis en data binnen hun specifieke vakgebieden. Het bundelen van deze data biedt aanzienlijke meerwaarde. Het is essentieel om hier diepgaande nieuwe inzichten uit te halen. De missie van het SKC is dan ook om de veiligheid en stabiliteit van Nederland te vergroten door georganiseerde ondermijnende criminaliteit transparant te maken. Dit wordt bereikt door vanuit diverse perspectieven strategische dreigingsbeelden op te stellen, die de informatiestromen van goederen, mensen, financiën en communicatie met betrekking tot ondermijnende criminaliteit in Nederland inzichtelijk maken. Op deze manier worden opsporingsdiensten en andere partners in de strijd tegen ondermijning in staat gesteld om nog effectiever op te treden.

Het SKC is gevestigd in Vlissingen en maakt deel uit van de Law Delta in Zeeland, waar onder andere een hoogbeveiligde rechtbank en extra beveiligde gevangenis deel van uitmaken.

Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal bij JenV, reageerde op de benoeming van Suzanne Hensels-van Straaten: “Ik ben verheugd met de benoeming van Suzanne Hensels-van Straaten. Als ervaren collega met veel kennis en ervaring vanuit het Openbaar Ministerie met betrekking tot de aanpak en het onderzoek naar ondermijning, krijgt het SKC een directeur die streeft naar samenwerking en duidelijke afspraken. Dit is precies wat het SKC op dit moment nodig heeft. Ik heb er alle vertrouwen in dat Suzanne, met haar kennis, ervaring en managementstijl, met alle betrokken ketenpartners zal zorgen voor een duidelijke koers voor het SKC en hiermee het vertrouwen zowel binnen als buiten het SKC zal opbouwen.”

Suzanne Hensels-van Straaten zelf verklaarde: “De succesvolle aanpak van zware criminaliteit en ondermijning in de afgelopen jaren, onder meer door het gebruik van kroongetuigen en het ontcijferen van cryptoberichten, heeft ons een scherper beeld gegeven van de omvang en ernst van georganiseerde criminaliteit. Ondermijning blijkt grenzeloos en heeft een impact op onze veiligheid en leefbaarheid, zowel lokaal als internationaal. Met strategische, actuele en gedetailleerde dreigingsbeelden van het SKC-OC kunnen we proactiever optreden tegen georganiseerde criminaliteit door het onzichtbare zichtbaar te maken en effectieve samenwerking te bevorderen. Na de opstartfase heeft het SKC-OC nu de mogelijkheid om uit te groeien tot een hoogwaardig kenniscentrum dat betrouwbare strategische dreigingsbeelden voor Nederland kan produceren. Deze uitdaging ga ik graag aan, samen met mijn collega’s van het SKC-OC en onze partners, om de strijd tegen ondermijnende criminaliteit te versterken en zo onze veiligheid en leefbaarheid te vergroten.”

Suzanne Hensels-Van Straaten is op dit moment senior Officier van Justitie en teamleider Beleid, Strategie en Recherche bij het Openbaar Ministerie Arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. Eerder was zij teamleider Onderzoeken & Ondermijning en heeft zij diverse andere managementfuncties bekleed binnen het Openbaar Ministerie in het Arrondissement Rotterdam-Rijnmond. Suzanne heeft rechten gestudeerd in Utrecht en recentelijk een Master of Public Administration afgerond aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).

Bron: Algemene Bestuursdienst