Allochtoon wil niet bij de politie

De meeste allochtone jongeren voelen niets voor een baan bij de politie. Ze vrezen discriminatie, ongepaste grapjes op de werkvloer en afkeurende reacties van familie. Vooral Marokkanen en Antillianen willen geen agent worden.

Uit onderzoek van Motivaction onder 1.024 jongeren blijkt dat de politie een gigantisch imagoprobleem onder allochtonen heeft. Van de jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zegt 56 procent ‘zeker niet’ bij de politie te willen werken. Onder autochtone Nederlanders is dat 31 procent.

Het onderzoek – in opdracht van de Nationale Politie – is uitgevoerd in 2015 en 2016 en nooit eerder openbaar gemaakt. De uitkomsten zijn voor de politie aanleiding om alles uit de kast te trekken om ‘nieuwe Nederlanders’ te werven. Zo scouten wijkagenten sinds kort allochtoon talent op scholen. Ook steekt de politie geld in wervingscampagnes op sociale media en zijn speciale recruiters aangesteld om agenten met een niet-westerse achtergrond binnen te halen.

 Afkeer

De afkeer onder allochtonen om bij de politie te werken is groot, blijkt uit reacties in het onderzoek. Allochtone jongeren geven aan zelf te ervaren dat de politie discrimineert of dat de politie in hun ogen een oneerlijke organisatie is. Nederlandse agenten worden als ‘racistisch’, ‘ongeduldig’ en ‘blank’ bestempeld. ,,Je hoort dat ze roekeloos handelen, zinloos schieten op mensen”, zegt een jongere.
Ook verwachten allochtonen afkeurende reacties van familie en vrienden als ze bij de politie gaan. Een kwart van de allochtone jongeren denkt niet te slagen voor de screening die verplicht is om bij de politie te kunnen werken. Dat geldt voor slechts 7 procent van de autochtone jongeren. Allochtonen rekenen op meer problemen omdat screening van familieleden onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Vooral Marokkanen en Antillianen zien niets in een politiecarrière. Slechts 12 procent van de Antilliaanse jongeren en 15 procent van de Marokkaanse jongeren acht het voor mogelijk om ooit bij de politie aan de slag te gaan. Onder autochtone jongeren is de animo met 39 procent een stuk hoger. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat in 2018 een kwart van de nieuwe agenten een migratie-achtergrond heeft.

In een reactie laat de politie vandaag weten dat de afgelopen jaren meer allochtonen zijn begonnen aan een opleiding binnen de politie. Men bevestigt het onderzoek, de conclusies en het imagoprobleem, maar stelt daartegenover dat er inmiddels flinke stappen zijn gezet om het imago als werkgever bij deze en andere doelgroepen te verbeteren. ,,Het percentage aspiranten met een migratieachtergrond is gestegen van 10 procent in 2013 naar ruim 19 procent in 2016. In 2017 zet die stijgende lijn zich door.”