Joanneke van den Nieuwboer afdelingshoofd Contraterrorisme bij de NCTV

Joanneke van den Nieuwboer is met ingang van 1 april 2024 afdelingshoofd Contraterrorisme bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) draagt actief bij aan het waarborgen van de veiligheid en stabiliteit van Nederland door het identificeren van dreigingen en het versterken van de weerbaarheid en bescherming van vitale belangen. Het hoofddoel is het voorkomen en minimaliseren van maatschappelijke ontwrichting. Als coördinator fungeert de NCTV als de spil die alle relevante partijen binnen het Nederlandse veiligheidsdomein strategisch verbindt, met als doel het verminderen van nationale veiligheidsrisico’s en, indien nodig, het beheersen van nationale crisissituaties.

Binnen de NCTV zijn er twee afdelingen gericht op contraterrorisme. De afdeling waar Joanneke leiding aan gaat geven, richt zich op verschillende aspecten, zoals het versterken van operationele samenwerking met partners in de keten, het coördineren van parlementaire en wetgevingsprocessen, het aanpakken van terrorismefinanciering, het detecteren van reisbewegingen, de bestrijding van extremisme en terrorisme online, en het aanpakken van middelen voor aanslagen.

Directeur Contraterrorisme en Beveiliging Burgerluchtvaart, Wieke Vink, uit haar tevredenheid over de toevoeging van Joanneke aan het team: “Joanneke brengt een schat aan politiek-bestuurlijke ervaring, creativiteit en energie met zich mee. Ik kijk ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten.”

Joanneke van den Nieuwboer voegt eraan toe: “Effectieve bestrijding van terrorisme vereist nauwe samenwerking met partners binnen en buiten de veiligheidssector, zowel nationaal als internationaal. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we dit succesvol aanpakken. Of het nu gaat om het vormgeven van beleid met betrekking tot reizigers en terugkeerders, het begeleiden van wetgevingsprocessen of het praktisch implementeren van nieuwe regelgeving met betrekking tot aanslagmiddelen, de NCTV vervult een centrale rol. Ik kijk ernaar uit om leiding te geven aan een team van gemotiveerde collega’s die zich dagelijks hiervoor inzetten.”

Joanneke van den Nieuwboer is sinds 2022 werkzaam bij de NCTV en momenteel waarnemend hoofd van de afdeling Contraterrorisme. Eerder bekleedde ze functies zoals politiek adviseur van de minister van Justitie en Veiligheid, persvoorlichter voor een Tweede Kamerfractie, en adviseur public affairs en corporate communicatie buiten de Rijksoverheid. Ze heeft een masteropleiding in Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie afgerond.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De Directie Generaal Algemene Bestuursdienst (DGABD) heeft de werving voor deze benoeming uitgevoerd en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectieprocedure. Vacatures die door DGABD worden gefaciliteerd, worden breed bekendgemaakt en openstaan voor sollicitaties vanuit iedereen.