Ambulance komt vaker te laat bij spoedmelding

Ambulances kwamen in 2016 vaker te laat bij spoedmeldingen. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging Ambulancezorg Nederland. Vakbond FNV spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

ij spoedritten moeten ambulances in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn. Slechts 3 van de 25 ambulancediensten wisten vorig jaar die landelijke norm te halen. Meer dan 41.000 ambulances kwamen te laat in een noodsituatie. Dat is 1.500 gevallen meer dan in 2015.

Vakbond FNV, die vandaag een alarmerend rapport uitbrengt over de problemen bij ambulancediensten, wijt de stijging aan een structureel personeelstekort. ,,Omdat er te weinig personeel is, vallen regelmatig ambulancediensten uit. Daardoor duurt het langer voor een beschikbare ambulance ter plaatse is”, zegt bestuurder FNV Zorg en Welzijn Fred Seifert.

De vakbond spreekt van een leegloop bij ambulancediensten. Volgens Seifert zijn veel ambulancemedewerkers als verpleegkundige gaan werken in een ziekenhuis. ,,Daar zijn de tijden regelmatiger en de lonen hoger.” Ook kiezen veel ambulancemedewerkers voor een uitzendcontract, omdat dat beter betaalt. Seifert pleit voor hogere lonen om meer vaste banen te creëren.

Personele krapte

Ambulancezorg Nederland erkent dat er sprake is van ‘personele krapte’, maar ziet extra loon niet als een oplossing. ,,De krapte is niet exclusief voor de ambulancezorg, maar in de hele zorg. Voorkomen moet worden dat zorginstellingen elkaar beconcurreren met arbeidsvoorwaarden”, reageert woordvoerster Nadiene Toby.

Bestuurder Tjerk Hiddes van ambulancediensten in Drenthe, Friesland en Limburg-Noord wijt de personeelstekorten aan het stilzitten van de overheid. ,,De overheid bepaalt of wij mogen groeien, maar heeft drie jaar niet ingegrepen, terwijl het aantal ritten wél toenam. Via scholing proberen wij nu de tekorten op te vullen.”

Een echte spoedmelding?

Het afgelopen jaar steeg het aantal spoedritten landelijk van 610.000 naar bijna 633.000. Die stijging is te wijten aan de vergrijzing, maar ook aan het feit dat Nederlanders steeds sneller een ambulance bellen in plaats van de huisarts, zegt ambulancemedewerker Pim Stomps. ,,Negen van de tien spoedmeldingen is geen echte spoedmelding. Maar bij de tiende moet je wel op tijd zijn. Dat gaat nog een keer fout.”

Uit onderzoek naar de jaarverslagen blijkt ook dat ongeveer een kwart van de ambulance-instellingen verlieslijdend was. Sommige zijn dat al jaren op rij.

Bron: AD / Koen Voskuil