Politie zet speciale vrijwilligers in tegen cybercrime

In de strijd tegen cybercrime gaat de politie vanaf vandaag werken met vrijwilligers. Die zullen vooral worden ingezet voor onderzoek op het zogeheten dark web, het deel van internet dat voor de meeste gebruikers verborgen blijft.

In eerste instantie gaat het om veertien vrijwilligers die de politie al op een andere manier holpen. Sommigen hebben een expertise die goed van pas komt bij het onderzoek naar cybercrime. Ze waren al opsporingsbevoegd en hebben nu ook een speciale opleiding gekregen.

Illegale activiteiten

Het dark web, te bereiken met de speciale Tor-browser, komt geregeld in het nieuws omdat er drugs, wapens en kinderporno worden verhandeld. Dat kan anoniem omdat de browser je locatie verhult en omdat je kunt betalen met cryptovaluta zoals bitcoin. Volgens de politie is 57 procent van alle actieve domeinen op het dark web op één of andere manier bezig met illegale activiteiten.

Theo van der Plas, bij de politie verantwoordelijk voor digitalisering en cybercrime, zegt dat ruim 200 politievrijwilligers beschikken over relevante ICT-kennis en expertise. “Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar werden hun vaardigheden nog niet door ons benut.”

Handel in vuurwapens

Het gaat om een aantal ICT-consultants, maar ook om een gepensioneerde natuurkundige en kankeronderzoeker. Sommigen werken al jaren als vrijwilliger bij de politie.

“Ik was vaak al wel een beetje een vraagbaak voor computergerelateerde zaken”, zegt één van hen. “Ik heb ook wel trainingen gegeven over bitcoins en andere cryptovaluta.” In een proef deed hij op het dark web onderzoek naar mensenhandel en naar handel in vuurwapens. “Hartstikke mooi werk dat ik prima naast mijn gewone baan kan verrichten”, zegt hij.

Veel animo

De politie zegt dat er veel animo is voor een functie als politievrijwilliger. “Er is volop betrokkenheid en een grote behoefte om te helpen.” Er wordt gewezen op het grote aantal mensen dat zich meldt om te assisteren bij zoekacties en cold cases.

Hoofd cybercrime Theo van der Plas zegt dat het mooi zou zijn als in de toekomst ‘ook experts van buiten in speciale trajecten bij ons aan de slag kunnen’. Daarbij zal de politie zowel de veiligheid als verborgen commerciële belangen in de gaten houden.

Bron: RTL Nieuws