Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond komt met eigen waarschuwings-app

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond komt met de nieuwe app ‘Rijnmond Veilig’ om in noodsituaties bewoners in regio Rijnmond te waarschuwen met een pushbericht. Deze app is een aanvulling op de NL Alert, die gisteravond afging na een brand in de Wijnhaven.

Restaurant Comptoir aan de Wijnhaven ging in de nacht van vijf op zes december, pakjesavond, volledig in vlammen op. Het uitslaande vuur blies de voorgevel van het pand eruit en daardoor ontsnapte veel rook. Dit beschadigde het bovengelegen parkeerdek en vier verdiepingen aan de woningen erboven. Ongeveer 200 mensen werden door de veiligheidsdiensten ontruimd. De meeste Rotterdammers konden na vrijgave van het pand weer terug naar huis. Op acht woningen na, die door rook en/of waterschade nog aan controles onderhevig zijn.

De brand en rookontwikkeling waren zo heftig dat Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond besloot een NL-Alert uit te zenden. Het landelijke systeem NL Alert werkt met radiosignalen die via zendmasten van mobiele telefoons berichten naar smartphones kan sturen. Het gebied dat met een NL-Alert bereikt wordt, is daardoor vaak breder. Zo kregen bewoners uit Prins-Alexander, Noord en delen van Zuid ook een NL-Alert-bericht over de brand bij restaurant Comptoir in de flat 100Hoog aan de Wijnhaven.

“Wat wij doen is een gebied selecteren waar gevaar dreigt, en in welke richting eventuele rookontwikkeling zich beweegt en binnen dat gebied selecteren wij zendmasten die aan alle telefoons in dat dekkingsgebied een NL-Alert versturen”, zegt Jop Heinen, persvoorlichter bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, “Als de weersomstandigheden daarnaar zijn kan zo’n signaal kilometers ver gaan, daardoor kan het helaas voorkomen dat meer mensen de NL-Alert ontvangen dan nodig is”.

De nieuwe app van de VR-RR kan beter pin-pointen waar er precies gevaar dreigt. Jop Heinen van de Veiligheidsregio: “Gebruikers kunnen zelf aangeven wanneer ze bericht willen ontvangen. Dit kan zijn als iets in de straat, wijk of zelfs in de stad gebeurt. Ook willen we vaker via de nieuwe app informatie geven, ook als er geen NL Alert noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een grote politieaanwezigheid bij een aanhouding.” Deze app wordt begin 2018 gelanceerd.

Bron: Open Rotterdam