Nederlandse politie richt team op om maffia te bestrijden

De Nederlandse politie heeft een team opgetuigd dat zich volledig richt op de bestrijding van de Italiaanse maffia.  Dat zegt hoofd recherche Wilbert Paulissen donderdag in het AD.

Met het team komt de Nederlandse politie tegemoet aan kritiek van Italië dat Nederland te weinig doet aan de opsporing van maffialeden.

Het anti-maffiateam is onderdeel van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt.

Spijtoptanten

Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland. “We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op”, aldus Paulissen.

Volgens de recherchechef telt het speciale team momenteel drie politiemensen, maar kan er zo nodig worden opgeschaald. Het team gaat informatie vergaren en voortvluchtige maffialeden die zich in Nederland schuilhouden opsporen.

Zorgeloos bestaan

Volgens Paulissen is de Italiaanse maffia in Nederland actief in drugshandel en andere illegale activiteiten. “Iedereen associeert de maffia met cocaïne, maar overal waar geld te halen is, zijn ze”, stelt hij. Voortvluchtige kopstukken van de maffia zouden in Nederland een zorgeloos bestaan leiden. “Daar moet een einde aan komen”, aldus de politiechef.

Paulissen wijst erop dat Nederland een grote speler is op de mondiale drugsmarkt en een rechtssysteem heeft met lage straffen als het gaat om drugsdelicten. “Die combinatie maakt ons land aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad.” Hij pleit voor een onderzoek naar zwaardere wetgeving om georganiseerde criminaliteit te bestrijden.